Om skivan Dagens låtar: Gammal som jag

Vår nya skiva Dagen är lite av ett experiment. Dels i hur en person kan skriva en text och hur en annan person tolkar texten ur ett låtperspektiv, hur den ska låta, vilken stämning osv. Men det var även ett experiment i att jag, Anders, skulle släppa på kontrollbehovet och låta någon annan vara med och leka!

Det började lite med att Johan inte hade något att göra och skrev en låt om hur hans barn kallade sin bror för ”bajs”, denna låten skickade han till mig och skröt lite. Jag gillade refrängmelodin väldigt mycket och frågade ”snällt” om jag fick fixa ”lite” med ”texten”. Johan sa ett bestämt ”Helst inte”, så rent naturligt skrev jag en annan text, annan melodi, andra ackord och sparade endast hans refrängmelodi. Detta skickade jag sedan stolt till Johan som väldigt pedagogiskt förklarade att jag var helt efterbliven. 

Trots allt hat jag fick utstå så ”frågade” Johan om han fick ta min text och lägga musik till. Eller fråga är väl att ta i. Johan la helt enkelt ny musik till min text som i sin tur blev låten Gammal som jag.

Texten skrev jag i mitt kök när jag bodde på Stora Södergatan i Lund, jag var föräldraledig och drack kaffe medans min son levde rövare på golvet. Låten handlar väl egentligen om, som jag har börjat upptäcka att nästan alla mina texter gör, att tiden går och det inte finns något vi kan göra åt saken. Jag försökte helt enkelt fånga ett ögonblick där han var så liten att mitt finger var allt som fick plats i hela hans hand, och att detta kommer försvinna väldigt snabbt och bli en slags blekt minnesbild. Sen började jag snöa in på att han möjligtvis kommer sitta och fundera på samma sak när han är lika gammal som jag är nu, snart blir han ju ett förskolebarn sen helt plötsligt är det dags för honom att flytta till eget och kanske bilda familj. Det låter långt borta nu, men det gjorde även studenten när man gick på gymnasiet och sommaren när det var mitt i vintern. Sen är man där, på andra sidan av händelsen och det man väntade på, med endast en förnimmelse hur det var i själva stunden. 

Pretto? Ja! Men vänta ni bara. Det kommer fler låtar på denna skivan som är fantastiskt mycket mer ”korksniffande” än denna. 

<

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *