Om låten ”Men ibland”

Johan:
Ungefär samma kväll som jag blev inröstad i bandet under högtidliga former tänkte jag att jag skulle leverera direkt! Jag satte mig ner vid pianot och tänkte egentligen skriva någon form av enklare barnvisa bara för att visa att jag minsann tänkte slå mig in i bandet på alla möjliga sätt. Det blev väl ingen barnvisa direkt.

Texten handlar om mina två söner. De skiljer bara 18 månader mellan dom, och de är i skrivande stund 3,5 respektive 4,9 år gamla. Det har både sina fördelar och nackdelar att ha ett syskonpar så nära varandra i ålder. En fördel är att de har en varsin kompis som alltid är tillgänglig. Jag tror till och med det kallas något speciell när syskon är födda så nära varandra… Tvilling-nånting. En nackdel är att även de allra bästa av kompisar bråkar en hel del. Dom älskar varandra, är så glada att se varandra att de tjuter om de varit ifrån varandra en stund. Och sen slåss dom. Som syskon ska (väl?).

Så den här sången handlar väl precis om just det. Att vara bästa kompisar och alla svårigheter det innebär.

Anton, som sjunger låten, gjorde några mindre ändringar i texten. Exempelvis var originaltexten ”vem som klär bäst som Elsa i Frost”. Anton ändrade den till ”vem som klär bäst i klänning av oss”. Det funkar också bra, även om jag gillar den populärkulturella referensen.

Sen måste jag väl också nämna något om att använda ordet bajs i en så vemodig och vacker låt. (Jag tar mig friheten att kalla min egna låt vacker, jajamen). Här skulle jag dock hävda att man inte ska lägga för stor vikt på ordet bajs. Jag ville plocka in en ”förolämpning” från verkligheten, och då blev det bajs. Jag skulle vilje hävda att jag har lite erfarenheter av konflikthantering mellan barn; både ifrån jobbet som förskollärare och som förälder. Då blev det ett exempel från verkligheten. Bajs.

Anders:
När Johan skickade första utkastet till denna låten tyckte jag det var lite störigt att ha med ordet ”bajs” i en sån låt. Jag tycker ordet bajs är lite störigt i de flesta låtar. Lite som att rimma sky med high eller banan med matspjälkningsorgan, klyschigt och gjort med andra ord. Men samtidigt så var det en låt som fångar dynamiken mellan två barn som försöker umgås och samsas, det går sällan så bra, med allt vad det innebär. Så jag gjorde det enda rätta och skrev om allt i hans låt förutom refrängen, det tog han och gjorde till låten Gammal som jag, vilket var tur för nu fick vi två bra låtar helt gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *