Om att spela in Tidens Led

Vi är inget storband.

Ingen av oss kan spela något blåsinstrument (munspel och melodika borträknat). 

Ingen av oss kan spela kontrabas. 

Vad vi däremot har tillgängligt är fyra personer som kan ta ton. En som bör kunna spela jazzgitarr (Anders har faktiskt studerat gitarr på hög nivå i USA). Sen har vi mig då, såklart. Johan. Som den fina beskrivningen av mig på medlems-sidan säger så kan jag allt. Förutom att spela blåsinstrument och kontrabas då. 

Vad jag däremot vet är hur man fejkar. 

Det är ingen hemlighet, och borde spela någon roll, att hela Tidens Led-skivan är inspelad med så kallade ”samplingar”. Dvs. det mesta som låter på skivan är spelat av mig, på ett piano, via en sampler som gör att tonerna jag spelar låter som något annat. Som en trumpet till exempel. Tricket är bara att ha bra samplingar och att veta ungefär hur själva instrumentet fungerar. Jag som är trummis i grunden skulle till exempel vilja häva att jag har lättare att spela in ett verkligt trumkomp via pianot eftersom jag kanske har enklare att tänka hur jag skulle spelat det på ett riktigt trumset. 

Vi hade precis innan sommarsemestern år 2017 spelat in låten Bruno Brontosaurus och bestämt att det musikaliska temat på skivan skulle vara storband/jazz, så där hade vi målet. 

Som tur är hade jag fantastiske Robert Henriksson som pianolärare ett år när jag gick musikestet i Arvika. Med honom var det jazz som gällde. 100% jazz. Till skillnad från alla mina (tre olika) gitarrlärare jag hade under samma period så gav inte Robert upp med jazzen. Detta gjorde väl att jag hade lite lättare att tänka jazz på pianot och jazzklanger till arrangemangen. 

I princip hela grunden till albumet spelade jag in via mitt piano. Anders satt hemma i sin lilla ”studio” och spelade in demos med gitarr och sång, och jag satt i mina föräldrars vardagsrum i Arvika och la på alla andra instrument. En låt om dagen gjorde vi ungefär. När semestern var över och alla var tillbaks i verkligheten igen träffades vi hemma hos mig i min studio och spelade in all sång. Anders kämpade på med elguran hemma på egen hand, och sen blev det klart!

Som sig bör så måste det såklart finnas med en ska-låt eller två men med blås så blir väl det också som ett storband eller?

Hur nära är vi?

Svänger det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *