Om att skriva skivan och låten Natten

I början av Rimstad Rockerz liv så hade jag, Anders, inte skrivit några låttexter alls. I bandet jag spelade i innan skrev jag endast musiken men aldrig text, jag fick för mig att det var något som var jättesvårt. Men under arbetet med låtarna till vår musikal Superhjältar så sa Anton följande när vi skrev låten skallerormen pär ”Så, nu tar vi bara och hittar alla ord som rimmar på pär” och jag tänkte att de har han rätt i, Så lätt är det ju, och vi skrev tillsammans klart resten av låtarna på skivan.

En tid senare satt jag på mitt extrajobb och plinkade på en gitarr, på den tiden jobbade jag inom autismverksamhet där det ibland händer att man får vänta väldigt långa stunder, och tänkte på en video jag sett av prinsesans rockband där dom övar på drakens sovsång. Inget barnband kan väl vara utan en godnattsång tänkte jag och började fundera på hur en sån kan låta. Under terminen hade vi fått gitarrlektioner på högskolan av Tobias Allvin (kolla in hans band Babian. Tveklöst Sveriges bästa liveband) där han pratade om att använda basgång i sitt gitarrspel, mest en snabb parentes men jag kunde inte släppa det. Så jag började på ett D ackord där jag höll ackordfingrarna på plats medans jag flyttade runt bastonerna och i stort sätt av sig själv skapades introt och versen till låten Natten. Resten av ackorden är baserade på låten Två ljus av Björn Afzelius och texten är beskriver en bild på en stad långt bort i en dal med ett träd i förgrunden med månen lysande över. Allt som allt tog låten ca 20 minuter att skriva, vilket flyt.

När vi spelade in låten i studion på skolan så sjöng jag mitt bästa men det var mest riktigt dåligt och efter 2-3 tagningar frågade Sebastian om han fick testa en gång, Sebastian hade inte sjungit någon låt under hela Superhjältarskivan så han kan väl försöka tänkte vi. Och vad hände då? Sebastian sjöng låten en gång och det är tagningen vi behöll. Lönt att vara hemlig med sin fantastiska sångröst Sebastian.

Det är för mycket att gå in på detalj om alla låtar på hela skivan men generellt så handlar många av låtarna om sömnsvårigheter, jag låg mycket vaken om nätterna när jag var ung, men även om saker som kanske är lite svåra för barn att greppa. Jag försökte även så gott jag kunde att inte vara FÖR pretentiös och att absolut inte falla tillbaka på plattityder, råkar jag rimma sky med high så kanske jag tar livet av mig.

Här är lite om låtarna i korta drag.

Liten: Intromelodin kom jag på sent på kvällen i köket och visste inte vad jag skulle göra med den, så efter ett bra tag av nynnande och spelande så sjöng jag lite spontant ”här finns inget att snabba på” och efter det tänkte jag försöka beskriva tid och hur den påverkar oss, mer tanke än så var det inte. Själva refrängen kom från ett Anton Magnussonskämt ”När man va liten så ville man vara stor, men nu när man är stor….så vill man bara dö.” Det fick mig att tänka på det vanliga talesättet.

Månen: Gitarrspelet är inspirerat avlåten Tiny little mustach av Stephen Lynch och texten handlar om en vuxen och ett barn som står och ser på en stor måne. Den vuxna berättar om universum för barnet.

För sent för natten: Ofta när jag är vaknar om natten så går jag ut på balkongen för lite frisk luft. Då tänker jag ofta på om där är en timme då alla sover. En tid på natten då det är för sent och för tidigt samtidigt. Det är vad denna låten handlar om.

Vän: Det har tjatats om låten änglahund och jag ville också skriva en låt om en hund, eller varför inte ett husdjur som dör. Så jag beskrev Kickan, en hund min Mormor och Morfar hade för länge sedan.

Skuggor: Denna skrev jag när jag var riktigt förkyld och nästan tappat rösten. Gitarren är helt baserad på Kansas Dust in the wind och texten handlar om alla gånger jag låg vaken och inte kunde somna när jag var liten.

Gubben i månen: Denna kom till som av en slump. Om jag minns rätt så har jag baserat hela låten på en Ted Gärdestadlåt, minns dock inte vilken. I efterhand så tycker jag att denna nästan blev lite kristen, vad säger det om mig?

Låtarna Drömmarnas land och Uppe bland molnen kan jag inte stå för, dom har ju Anton och Sebastian skrivit.

Många av låtarna har kort beskrivning men det är för att ofta tänker jag inte så mycket när jag väl skriver en låt, analysen kommer i efterhand, just i skrivstunden så rinner det oftast bara ur mig och jag försöker spela in allt, för lika snabbt som jag kommer på det glömmer jag det.

Är ni nyfikna på låtarna så kan ni bara lyssna på skivan! Och om det är någon låt ni undrar om, inte bara på denna skivan, så lägg en kommentar så ska jag skriva om det!

Här kan ni lyssna på alla låtar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *