Om att skriva låt : kapten ben knota

På skivan Sjörövar-rövare finns låten kapten ben knota. Den handlar om vilken hemsk sjörövare kapten Ben Knota är och att han fått nys om Rimstads skatt i bankvalvet. En simpel liten story som går att skriva en ganska enkel låt om. Men det är inte så vi jobbar. 

Jag (Anders) har sedan ung ålder, kanske 8-10, älskat musikalen grisen i säcken av Galenskaparna & after shave, en tvådelad föreställning där första delen är en genialisk dansbandsmusikal om partiet ny demokrati och andra delen som är vanliga sketcher. I del två , som i min mening är ganska tråkig, kommer inslaget där Claes Eriksson läser halva av Bengt Brunte Bondeblads ännu icke påbörjade roman ”Bara Ben”. En saga där allt börjar på B. Detta var något jag ville göra i en låt. Anton hade kommit på ett gäng stödord som jag stal och använde mig av. 

Nästan alla låtar jag skriver är baserade på en bild i mitt huvud. Denna låten var en pirat längst fram i fören på ett Skepp med svärdet riktat framåt och vågorna stänkande omkring sig. Sen var det bara att på bästa sätt beskriva den bilden, hur kaptenen var och vad han ville, allt i ord som börjar på B, just denna gången var rimlexikon.com inte till någon användning alls. Refrängen gjorde jag generell. Den är som en vanlig refräng och  beskriver själva idén med låten. 

Vers 2 ville jag göra lika dan fast tänkte att ord på b blir gammalt. Så denna versen börjar allt på S och beskriver händelser mer än just karaktär. Här kommer rimstad in i bilden och man får höra hur piraterna är på väg och hur rimstads kustbevakning ser detta. I slutet av versen så nämns ben igen och allt knyts ihop med hur han vill att det hela ska sluta. Ett ord som jag stör mig lite i vers 2 är sjörövarflaggor. Gilla inte flaggor men lever med det för att det är ett ord som börjar på s, inte flaggor då utan sjörövarflaggor. På riktigt vill jag ha ett annat ord för flaggor som börjar på s. Detaljer detaljer. 

När alla ord i en vers börjar på samma bokstav måste man använda lite ord som inte är särskilt vanliga så som bränningar, besitta, bordust osv, men jag tror att det är ganska bra om det i den stora bilden visar på vad man vill beskriva, tex Ben Knota är farlig och ska stjäla en skatt. 

Musiken i låten är en piratad version av vaya con dios – ne nanana fast simplare, mer sjörövare och utan ett svårt solo.

Allt detta ”jobb” bakom en låt som passerar som en parentes hos de flesta lyssnare känns kanske lite överdrivet, och det är det. Fast det låter bara överdrivet om man analyserar och skriver ner tankegången bakom, på riktigt så sitter man med gitarren och tänker på bilden samtidigt som man improviserar lite ord och melodi. Jag tänker inte gå in mer på detaljer om låtskrivningsteknik osv här, kanske en annan gång om någon är intresserad. 

Här har ni texten till låten. Ser ni samma bild som mig?

Kapten Ben Knota

Vers 1
Ben bekämpar böljan blås bränningar bryskt

Berövar bölande besättningars byten
Bara besitter barbariskt bordust

Ben besegrar både båtar bilar bönder babianer
Blodiga bataljer, bombrörsatiraljer, bogen brakar besättningen bevakar

Ref
Ben knota havets fasa
Costa columna kommer rasa
Krossa alla sjörövs-rövare
Med rövarspråket blir dom bedövade

Alla pengar har samlats i ett bankvalv
Som polisen vaktar dag och natt
För dom vet Att knota hör en sån nyhet

Vers 2
Som sagt samlar staden skatt
Så samtliga sjöbusar seglen satt
Sjörövarsånger spelar spratt
Sjörövarsnubbar smyger snabbt

Sjörövarflaggor spejarna ser
Stunden senare sjökaptenen småler
Sällan sur sen
Skatten stulen
Staden skriker se sån sjuk en

Ref

 

Kapten Ben Knota i egen hög person!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *